Florahum SS
sjetveni supstrat

FLORAHUM - SS je supstrat namijenjen za početni ( inicijalni ) razvoj presadnica- rasada, od sjetve do pikiranja.

Mobirise

Sastav

Sastavljen je od organskih i mineralnih tvari za sjetvu presadnica kao kompozicija bijelih (Sphagnum) i crnih treseta.  te ima visoku konzistenciju, stabilnost i dobra fizikalno-kemijska svojstva. Dodatkom određene količine vapna optimizira se pH-vrijednost supstrata, a dodatkom gline – adsorptivna svojstva. U supstrat je dodan i agens za vlaženje (FIba Zorb ili Hidrogel) koji još više poboljšava njegova fizikalna svojstva.
Obogaćen hranjivima u količinama prilagođenim mladim sadnicama osjetljivim na povećan sadržaj soli.

Uporaba

Supstrat u kojem se vrši sjetva i uzgoj mladih biljčica povrtlarskih i cvjećarskih kultura, koje su osjetljive na povećan sadržaj soli, i koje se u određenoj fazi rasta, ( obično nakon razvoja kotiledonih i prva 2 – 4 prava lista ), presađuju (pikiraju) u uzgojne
supstrate, gdje ostaju do sadnje na stalno mjesto.
Ovaj supstrat osigurava idealno stanište i za najsitnije sjemenke, te nesmetan rad automatiziranih sustava za punjenje kontejnera ili različitih kazeta.
U ovom supstratu biljke se kraće zadržavaju ( do faze pikiranja ).

Pakiranje: vreća 80 lit (39 kom na paleti )

Prednosti

FLORAHUM - SS se razlikuje od uzgojnog supstrata po tome što je manje obogaćen hranjivim tvarima, ali sasvim dovoljno da biljke postignu odgovarajući rast i razvoj korijenskog sustava. Sadrži sve potrebne makro i mikroelemente, te dodatak kalcija i gline u cilju poboljšanja kemijskih i adsorptivnih svojstava. 
— Supstrat je seriliziran vodenom parom.
- Obogaćen agensom za zadržavanje vlage (FIba Zorb ili Hidrogel).
— Ima optimalna vodno-zračna i općenito fizikalna svojstva.

Sadržaj hranjiva

Dušik (N) 95-110 mg/L
Fosfor (kao P2O5) 95-105 mg/L
Kalij (kao K20) 95-120 mg/L
Magnezij (kao MgO) 45-60 mg/L

Pored osnovnih makroelemenata, supstrat sadrži sve potrebne mikroelemente koji se dodaju u obliku RADIGEN preparata, uglavnom u kelatnom obliku.
— Aktivna reakcija (pH u vodi, 1:2.5): 5.5 – 6.5
— Ukupno otopljene soli (1:2): 0,4 - 0,7 g/L 

FLORAHUM – SS je sterilan supstrat, ujednačenog sastava, sastavljen od crnih i bijelih tipova treseta: odnos ovih treseta daje supstratu dobra fizička, kemijska i biološka svojstva, te dobru stabilnost i vezanost komponenata. Ovoj mješavini su dodati svi potrebni makro i mikro biogeni elementi. Supstrat FLORAHUM -SS je obogaćen i agensom za ovlaživanje na bazi polimera, koji djeluju na principu bržeg, trajnijeg i većeg vezanja vode, čime se smanjuje broj zalijevanja, a time i ispiranje hranjiva iz ovih, obično plitko nasutih supstrata. Sve komponente koje ulaze u sastav ovog supstrata su prirodno neinficirane, pa ih ne treba dodatno sterilizirati. Proizvođači moraju voditi računa da tijekom pripreme za sjetvu i uzgoj ne dođe do naknadne infekcije supstrata. Obzirom da se sjetva u ove supstrate obavlja u plitkom sloju, treba voditi računa da se ne vrši prekomjerno zalijevanje, jer bi česta i obilna zalijevanja izazvala ispiranje hranjiva, što bi dovelo do ranije pojave gladi mladih biljčica i mogućnosti obolijevanja. Proizvođačima se preporuča da se pridržavaju naputaka o gustoći sjetve, klimatskim uvjetima uzgoja, mjerama zaštite, redovitog ventiliranja, osvjetljenja i drugog. Kod slabog i neujednačenog porasta ponika, preporuča se primijeniti prihranjivanje preko supstrata i lista. Koristiti kombinacije tekućih ili kristalnih gnojiva s naglašnim sadržajem fosfora i kalija. Za prihranjivanje ponika u sjetvenim supstratima, predlažemo kombinacije 8:13:14; 14:10:34; 11:44:11 ili kombinaciju 20:20:20 kod ujednačenog rasta. Kod prihranjivanja preko supstrata koristiti otopinu 1g/L kristalnog gnojiva u odstajaloj vodi. Ako se koriste tekuća gnojiva za prihranu preko lista, preporučuju se također kombinacije s naglašenim sadržajem fosfora i kalija, ali u koncentraciji koja je za 50% niža nego što je preporučeno u naputku. Tretiranje se obavlja ranije izjutra ili po oblačnom vremenu, kako bi se izbjegle pojave opeklina. Prihranjivanje obavljati 10-14 dana nakon nicanja u intervalu od 7 do 10 dana. Mora se redovito pratiti zdravstveno stanje rasada i provoditi redovito tretiranje odgovarajućim sredstvima zaštite, koje preporuča stručna osoba. Sjetveni supstrat FLORAHUM - SS posjeduje finu i homogenu strukturu s ujednačenom veličinom čestica. To je postignuto nakon više ponovljenih postupaka mljevenja, prosijavanja i odstranjivanja grubih vlakana. Ovaj supstrat osigurava idealno stanište i za najsitnije sjemenke, te nesmetan rad automatiziranih sustava za punjenje kontejnera ili različitih kazeta.
Proizvodnja:

KS Commerce d.o.o.                     
Dužice 133, Široki Brijeg
Tel: +387 39 712 122

Distribucija:

KS Commerce d.o.o.
Trpimirova 2, Široki Brijeg
Tel: +387 39 700 366
Fax: +387 39 706 849
prodaja@florahum.com