free simple site templates

Florahum - SSP
supstrat za sjetvu i pikiranje

Florahum SSP je posebno razvijen supstrat osobinama između SP i SS supstrata pa je pogodan za sjetvu i pikiranja.

Sastav

Sastavljen je od organskih i mineralnih tvari za sjetvu presadnica kao kompozicija bijelih (Sphagnum) i crnih treseta. te ima visoku konzistenciju, stabilnost i dobra fizikalno-kemijska svojstva. Dodatkom određene količine vapna optimizira se pH-vrijednost supstrata, a dodatkom gline – adsorptivna svojstva. U supstrat je dodan i agens za vlaženje (FIba Zorb ili Hidrogel) koji još više poboljšava njegova fizikalna svojstva.
Obogaćen hranjivima u količinama koje omogućavaju razvoj mladnih sadnica u fazama sjetve i pikiranja. Količina soli je veća nego u SS supstratu, ali ne prevelika da bi supstrat bio nepovoljan za vrlo mlede sadnice osjetljive na soli. Hranjiva su prilagođenim mladim sadnicama a ima ih dovoljno za razvoj biljke bez obzira da li se supstrat koristio za sjetvu ili pikiranje .

Uporaba

Supstrat u kojem se može vršiti sjetva ili pikiranje i uzgoj mladih biljčica povrtlarskih i cvjećarskih kultura. U njemu biljke nalaze sve potrebne sastojke za uspješan razvoj . Steriliziran je vodenom parom. Namijenjen je primarno za uzgoj i proizvodnju rasada paprike, rajčice, krastavca, patlidžana i ostalog povrća.
Ovaj supstrat osigurava idealno stanište i za najsitnije sjemenke, kao i za pikiranje biljaka u kontejnere ili različitie kazete.

Pakiranje: vreća 20 lit  (132 kom na paleti )

Prednosti

-Supstrat pokazuje visoku strukturnu stabilnost. Struktura omogućuje sjetvu i najmanjih sjemena kao i pikiranje u posude.
- Steriliziran vodenom parom na 95 C min. 30 minuta.
-Sadrži sve potrebite makro i mikro-elemente
-Magnezij i željezo su u kelatnom obliku
-Optimalne je pH vrijednosti za proizvodnju rasada – presadnica paprike, rajčice, krastavca, patlidžana i ostalog povrća od sjetve do sadnje na stalno mjesto.  
-Dobro zadržava vodu ( dodatak Fiba Zorba ili Hidrogela )
- Pakiranje pogodno za profesionalni i amaterski uzgoj ( 20 litara )

Sadržaj hranjiva

Dušik (N) 100-200 mg/L
Fosfor (kao P2O5) 100-200 mg/L
Kalij (kao K20) 200-300 mg/L
Magnezij (kao MgO) 50-80 mg/L

Pored osnovnih makroelemenata, supstrat sadrži sve potrebne mikroelemente koji se dodaju u obliku RADIGEN preparata, uglavnom u kelatnom obliku.
— Aktivna reakcija (pH u vodi, 1:2.5): 5.5 – 6.5
— Ukupno otopljene soli (1:2): 0,9- 1,1 g/L

FLORAHUM – SSP strukturno je ujednačen i homogen: crna tresetna komponenta povezuje strukturne elemente, a bijela (Sphagnum) utječe na poboljšanje fizikalnih svojstava. Radi se o sterilnom supstratu te ga nije potrebino dezinficirati prije sjetve ili sadnje. Proizvođači moraju voditi računa da tijekom pripreme za sjetvu i uzgoj ne dođe do naknadne infekcije supstrata. Obogaćen i agensom za ovlaživanje na bazi polimera, koji djeluju na principu bržeg, trajnijeg i većeg vezanja vode, čime se smanjuje broj zalijevanja, a time i ispiranje hranjiva. Biljke mogu doživjeti tzv. „šok“ pri zalijevanju hladnom vodom. Zato se preporuča uporaba odstajale vode.

Pikiranja:  Za proizvodnju rasada – presadnica paprike, rajčice, krastavca, patlidžana i ostalog povrća, preporuča se uporaba kazeta od stiropora, čiji sadni prostor okca, ne bi trebaa biti manja od 5-6 cm. Preporučljivo je u drugoj polovici uzgojnog razdoblja, zbog mogućeg ispiranja hranjiva, mlade biljke prihranjivati gnojivima s naglašenim sadržajem fosfora i kalija. Prihranjivanje se može obavljati preko supstrata, kombinacijama NPK 8:13:24; 11:44:11; 13:40:13; 14:10:34 ili putem lista (folijarno). Koncentracije otopina za folijarnu prihranu trebju biti 0.1 do 0.15%, tj. treba dodati 10-15 cm3 konc. otopine na 10 litara vode. Kod ujednačenog i dobrog rasta, prihranjivanja se mogu obavljati i kasnije, kombinacijom NPK 20:20:20. Tijekom uzgajanja rasada obavljaju se 2 – 4 prihranjivanja. Mora se redovito pratiti zdravstveno stanje rasada i vršiti tretiranje s odgovarajućim sredstvima zaštite, koje preporuči stručna osoba. 

Sjetva:  Kod slabog i neujednačenog porasta ponika, preporuča se primijeniti prihranjivanje preko supstrata i lista. Koristiti kombinacije tekućih ili kristalnih gnojiva s naglašnim sadržajem fosfora i kalija. Za prihranjivanje ponika u sjetvenim supstratima, predlažemo kombinacije 8:13:14; 14:10:34; 11:44:11 ili kombinaciju 20:20:20 kod ujednačenog rasta. Kod prihranjivanja preko supstrata koristiti otopinu 1g/L kristalnog gnojiva u odstajaloj vodi. Ako se koriste tekuća gnojiva za prihranu preko lista, preporučuju se također kombinacije s naglašenim sadržajem fosfora i kalija, ali u koncentraciji koja je za 50% niža nego što je preporučeno u naputku. Tretiranje se obavlja ranije izjutra ili po oblačnom vremenu, kako bi se izbjegle pojave opeklina. Prihranjivanje obavljati 10-14 dana nakon nicanja u intervalu od 7 do 10 dana.

Proizvodnja:

KS Commerce d.o.o.                     
Dužice 133, Široki Brijeg
Tel: +387 39 712 122

Distribucija:

KS Commerce d.o.o.
Trpimirova 2, Široki Brijeg
Tel: +387 39 700 366
Fax: +387 39 706 849
prodaja@florahum.com